Beauvarletkoor Koksijde vzw

Onze sponsors

 

  

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

MESSIAH G.F. HÄNDEL/W.A. MOZART

In 1789 maakte Mozart, in opdracht van baron Gottfried van Swieten, een bewerking van het wereldberoemde barokoratorium Messiah van G.F. Händel, amper 48 jaar na de compositie van het originele werk.

De verschillen tussen beide versies zijn opmerkelijk. Händel componeerde Messiah voor een barokorkest dat vooral uit strijkers bestond. Mozart schreef een orkestratie uit voor een symfonisch orkest, bestaande uit strijkers én een grote verscheidenheid aan blazers. Voor de klarinetten, dwarsfluiten, hoorns en trombones werkte hij mooie solopartijen uit. In de koorpassages daarentegen bracht hij weinig wijzigingen aan: enkele koorfragmenten worden door solisten uitgevoerd, en hier en daar werd een noot vervangen.

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan en als waardige afsluiter van zijn feestjaar, voert het Beauvarletkoor Koksijde (dir. G. De Meyer) samen met het Arenbergkoor Leuven (dir. L. van Cleynenbreugel) en Vagantes Morborum Brugge (dir. K. Bernolet) het barokoratorium Messiah (G.F. Händel, bewerking W.A. Mozart) uit.

De solisten zijn:  Amaryllis Dieltiens (sopraan), Nicola Wemyss (mezzo-sopraan), Guy de Mey (tenor), Norman Patzke (bas-bariton).

Met zijn orkest Apotheosis, op historisch instrumentarium, neemt Korneel Bernolet de algemene leiding voor zijn rekening.

 

Op zaterdag 26.12.2015 om 20 uur in de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk Koksijde kunt u zich laten meeslepen door de pakkende aria’s, de vele levendige koorgedeeltes en het alom gekende Hallelujah!

Toegangskaarten: € 25 add, € 22 vvk, € 18 tot 26 jaar. Voorverkoop t/m 23/12.

Kaartenverkoop: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0476/59.42.99

 

Artikel Beauvarlet Tijdingen Koksijde september 2015.

Om zijn 40-jarig bestaan te vieren, bracht het Beauvarletkoor Koksijde onder leiding van Griet De Meyer in samenwerking met het jongerenkoor Jokobeau, op zaterdag 30 mei 2015 een besloten jubileumconcert in Ten Bogaerde Koksijde.

Met dit concert wilde het koor sponsoren en vrienden van het Beauvarletkoor danken voor hun jarenlange steun.

Het publiek werd getrakteerd op een bloemlezing uit het 40-jarig koorrepertoire.

De gebrachte liederen waren een weerspiegeling van hoe het koor ‘zingen’ ervaart: de thematiek ging van schoonheid, via rust naar verdriet, vreugde en zelfs spektakel!

Jokobeau (Jong Koksijds Beauvarletkoor) zong het nummer ‘You rise up’ onder de kundige leiding van Sarah Decadt. Op die manier ving het publiek een glimp op van de toekomst en verdere plannen van het Beauvarletkoor.

Stephanie Martens (pianiste) en Ilse Vromans (fluitiste) ondersteunden het koor en zorgden ook voor het instrumentale luik. De jonge percussionist, Tom Legein, maakte de begeleiding compleet.

Na het gesmaakte concert werden de aanwezigen uitgenodigd voor een ‘tot de verbeelding sprekende’  receptie!

We eindigen ons feestjaar op zaterdag 26.12.2015 om 20u. in de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk Koksijde met de uitvoering van het oratorium Messiah (G.F. Händel, bewerking W.A. Mozart).

De uitvoerders zijn: Beauvarletkoor Koksijde, Arenbergkoor Leuven en Vagantes Morborum Brugge voorbereid door hun respectievelijke dirigenten: Griet De Meyer, Lou van Cleynenbreugel en Korneel Bernolet, die met zijn orkest Apotheosis, tevens de algemene leiding voor zijn rekening neemt.

De solisten zijn Amaryllis Dieltiens (sopraan), Nicola Wemyss (mezzosopraan), Guy de Mey (tenor) en Norman Patzke (bas-bariton).

En nu …. op naar een waardig einde van ons jubileumjaar!

Persverantwoordelijken Beauvarletkoor:
Carbonez Dorothea
Devriese Anne

 

Beauvarletkoor bestaat 40 jaar  KW Koksijde vrijdag 19.06.2015.

Koksijde. Begin 1975 namen Veurnenaar Jean-Paul Byloo en de Nieuwpoortse Aldegonde Maesen het initiatief tot oprichting van het Beauvarletkoor.  Dit jaar bestaat het koor 40 jaar en deze verjaardag wordt gevierd met een reeks optredens. 

Het Beauvarletkoor ontstond begin 1975 uit het Veurns Gemengd a Capella koor en werd genoemd naar de laatpolyfonische componist Henricus Beauvarlet (+ 1623), die vanaf 1593 kapelmeester aan de Sint-Walburgakerk van Veurne was.  De stichters waren Jean-Paul Byloo uit Veurne, meteen ook de eerste dirigent (1975-1985) en Aldegonde Maesen uit Nieuwpoort.  Leden werden gerekruteerd uit de Westkust en het hinterland.  In 1985 werd de artistieke leiding tijdelijk overgenomen door Patrick Peire uit Brugge (1985-1986) tot die werd opgevolgd door E.H. Ignace Thevelein, die dirigent was tot 1995.  Daarna werd het koor gedirigeerd door Jan Vermeire (1995-2007) en door assistent-dirigent Steven Verplancke uit Zarren.  Jan Vermeire was organist-titularis van de Sint-Walburgakerk in Veurne en momenteel organist van de O.L.-Vrouw Ter Duinenkerk in Koksijde.  In 2007 werd hij opgevolgd door de huidige dirigente Griet De Meyer.  Voor grote producties wordt vaak samengewerkt met semi of professionele koren, orkest en gastdirigenten.

Beauvarletkoor Koksijde

Het Beauvarletkoor dat voorheen een standplaats in Nieuwpoort had, werd in 1996 aan de gemeente Koksijde gelinkt en werd bijgevolg een Koksijdse vereniging.  Meteen kon het Beauvarletkoor Koksijde - want zo heette het voortaan - rekenen op meer financiële en logistieke steun van de gemeente Koksijde.  Het mocht in het begin repeteren in de gerestaureerde kapel van de abijdhoeve Ten Bogaerde.  In de loop der jaren groeide het koorrepertoire uit tot een omvangrijk geheel van vocale composities uit de renaissance, barok, romantiek en de moderne tijd, met hoogtepunten als het Gloria van Vivaldi, het Requiem van Fauré, de Johannespassie van Bach, Messiah van Händel, de negende symfonie van Beethoven, enz..

Momenteel bestaat het gemengde Beauvarletkoor Koksijde uit ongeveer veertig zangers, afkomstig van de Westkust en het hinterland.  Het koor repeteert wekelijks op maandagavond in de zaal Kerkepanne in Sint-Idesbald.

Koorreizen

Het koor ondernam in de zomer van 2010 een succesvolle koorreis naar Konz, de jumelagegemeente van Koksijde in Duitsland en nam in juni 2012 deel aan de Internationale Praagse Korendagen met als hoogtepunt een uitvoering van Carmina Burana.  In het najaar van 2014 was het Beauvarletkoor Koksijde te horen in de succesvolle concertenreeks rond The Armed Man van Karl Jenkins als herinnering aan de Groote Oorlog 14-18.  In de loop der jaren kon het koor rekenen op gewaardeerde sponsors, steunende leden en vooral een trouw publiek, dat steevast aanwezig is op de thuisconcerten in de O.L.-Vrouw Ter Duinenkerk in Koksijde. (CJK)

Info: Dorthea Carbonez, pr-verantwoordelijke, Strandlaan 172/bus 1.01, 058 51 97 45.