Vivaldi’s Gloria & Magnificat
Kerstconcert

Barokklassiekers van formaat staan op het kerstprogramma van het Beauvarletkoor Koksijde op woensdag 26 december 2018.
Vivaldi prijkt als hoofdcomponist op de affiche naast Durante, Buxtehude en J.M. Bach.

Italië-Duitsland. Neen, geen spannende voetbalmatch maar een muzikale ontmoeting met vier stercomponisten uit de barokperiode!

Antonio Vivaldi hoeft zelfs voor de muzikale leek wellicht geen introductie. Zijn Gloria in D bestaat uit twaalf vrij korte delen, waarin de koordelen afgewisseld worden door enkele soli voor sopraan en altpartij. Van feestelijk, lieflijk tot plechtig en triomfantelijk. Doorheen de muziek hoor je als het ware de engelen die de geboorte van Jezus aankondigen.
De lofzang van Maria weerklinkt dan weer in Vivaldi’s ingetogen doch prachtige Magnificat, eveneens op muziek gezet door land- en tijdgenoot Francesco Durante.
De Duitse componisten Dietrich Buxtehude en Johann Michael Bach staan garant voor de kerstsfeer met de cantate Das neugeborne Kindelein en het zesstemmige motet Sei lieber Tag willkommen.

Praktische info concert:
Woensdag 26 december 2018 om 17 uur in de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk te Koksijde.

Uitvoerders: Beauvarletkoor Koksijde & instrumentaal ensemble onder leiding van Griet De Meyer
                    Sofie Thoen, sopraan – Pieter De Praetere, altus

Tickets: €25 add | €20 vvk | €10 tot 26 jaar
Kaarten: bij de koorleden – Dienst voor Toerisme Koksijde – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
               T 0477 24 34 65 (9-12 uur)

Warm aanbevolen: kerstoptreden kinderkoor Beau-re-mi

Het kinderkoor Beau-re-mi geeft op zaterdag 22 december, 15 uur een stemmig kerstoptreden onder leiding van Sarah Decadt. Voor slechts 5 euro geniet u van sfeervolle muziekstukjes én een stukje taart in zaal ’t Oud Schooltje. Een ideale gelegenheid om de kerstvakantie muzikaal in te zetten!

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Beauvarletkoor bestaat 40 jaar
  KW Koksijde vrijdag 19.06.2015.

Koksijde. Begin 1975 namen Veurnenaar Jean-Paul Byloo en de Nieuwpoortse Aldegonde Maesen het initiatief tot oprichting van het Beauvarletkoor.  Dit jaar bestaat het koor 40 jaar en deze verjaardag wordt gevierd met een reeks optredens.

Het Beauvarletkoor ontstond begin 1975 uit het Veurns Gemengd a Capella koor en werd genoemd naar de laatpolyfonische componist Henricus Beauvarlet (+ 1623), die vanaf 1593 kapelmeester aan de Sint-Walburgakerk van Veurne was.  De stichters waren Jean-Paul Byloo uit Veurne, meteen ook de eerste dirigent (1975-1985) en Aldegonde Maesen uit Nieuwpoort.  Leden werden gerekruteerd uit de Westkust en het hinterland.  In 1985 werd de artistieke leiding tijdelijk overgenomen door Patrick Peire uit Brugge (1985-1986) tot die werd opgevolgd door E.H. Ignace Thevelein, die dirigent was tot 1995.  Daarna werd het koor gedirigeerd door Jan Vermeire (1995-2007) en door assistent-dirigent Steven Verplancke uit Zarren.  Jan Vermeire was organist-titularis van de Sint-Walburgakerk in Veurne en momenteel organist van de O.L.-Vrouw Ter Duinenkerk in Koksijde.  In 2007 werd hij opgevolgd door de huidige dirigente Griet De Meyer.  Voor grote producties wordt vaak samengewerkt met semi of professionele koren, orkest en gastdirigenten.

Beauvarletkoor Koksijde

Het Beauvarletkoor dat voorheen een standplaats in Nieuwpoort had, werd in 1996 aan de gemeente Koksijde gelinkt en werd bijgevolg een Koksijdse vereniging.  Meteen kon het Beauvarletkoor Koksijde - want zo heette het voortaan - rekenen op meer financiële en logistieke steun van de gemeente Koksijde.  Het mocht in het begin repeteren in de gerestaureerde kapel van de abijdhoeve Ten Bogaerde.  In de loop der jaren groeide het koorrepertoire uit tot een omvangrijk geheel van vocale composities uit de renaissance, barok, romantiek en de moderne tijd, met hoogtepunten als het Gloria van Vivaldi, het Requiem van Fauré, de Johannespassie van Bach, Messiah van Händel, de negende symfonie van Beethoven, enz..

Momenteel bestaat het gemengde Beauvarletkoor Koksijde uit ongeveer veertig zangers, afkomstig van de Westkust en het hinterland.  Het koor repeteert wekelijks op maandagavond in de zaal Kerkepanne in Sint-Idesbald.

Koorreizen

Het koor ondernam in de zomer van 2010 een succesvolle koorreis naar Konz, de jumelagegemeente van Koksijde in Duitsland en nam in juni 2012 deel aan de Internationale Praagse Korendagen met als hoogtepunt een uitvoering van Carmina Burana.  In het najaar van 2014 was het Beauvarletkoor Koksijde te horen in de succesvolle concertenreeks rond The Armed Man van Karl Jenkins als herinnering aan de Groote Oorlog 14-18.  In de loop der jaren kon het koor rekenen op gewaardeerde sponsors, steunende leden en vooral een trouw publiek, dat steevast aanwezig is op de thuisconcerten in de O.L.-Vrouw Ter Duinenkerk in Koksijde. (CJK)

Info: Dorthea Carbonez, pr-verantwoordelijke, Strandlaan 172/bus 1.01, 058 51 97 45.